O nama

Jugonostalgija.info vam pruža informacije pre svih, uz obilje multimedijalnih sadržaja i mogućnost da iste lako podelite sa svojim prijateljima na društvenim medijima. Mi se ne ograničavamo samo na kratku informaciju, već se trudimo da pružimo širu sliku o događanjima, ali i da u potpunosti uključimo naše posetioce u priču. Društvene medije ne vidimo samo kao kanal za promociju, već i kao platformu za uspostavljanje odnosa sa našim čitaocima i mogućnost njihovog uključivanja u rad samog portala, čime stičemo jasnu prednost u odnosu na našu konkurenciju.

Jugonostalgija označava društveni fenomen u zemljama nastalim raspadom druge Jugoslavije, te sociološki pojam novijeg nadnevka. Označava prvenstveno stav koji idealizira ekonomsku, kulturnu i sigurnosnu situaciju u socijalističkoj Jugoslaviji od 1945. do 1991. godine. Neki nostalgičari za ovom jugoslavenskom i komunističkom prošlosti, žale zbog nestanka onog što se naknadno smatra “zlatnim dobom”. Pri tome selektivno pamćenje na neke od zataškanih stvarnosti, o tome što je bio totalitarni, represivni i nazadni režim, tijekom jednopartijske diktature u doba Tita i nakon njega.
S vremenom se – kako realnost novih sedam država nastalih raspadom jugoslavije postaje očitijom, a nove geopolitičke stvarnosti prezentnijima – elementi jugonostalgije vezuju uz nove težnje poput želje za što jačim suživotom zemalja tzv. “zapadnog Balkana” kao svojevrsnog političkog limba na ulazu u idealiziranu Europsku uniju.

Fenomen jugonostalgije privlači stanovitu međunarodnu pažnju, kod novinara i socijalni istraživača. Poljska politologinja Anna Jagiełło-Szostak, tako, piše 2013. godine o jugonostalgiji kao fenomenu koji je u velikoj mjeri povezan uz socijalne i s njima povezane emocionalne tegobe koje se i inače mogu prepoznati u društvima koje doživljavaju propast socijalističkog društvenog ustroja, zatim za osobe koje kao osobe iz etnički miješanih obitelji imaju poteškoća u prihvaćanju etničkih identifikacija, te naposljetku ukazuje na postojanje tzv. konzumerističkog jugoslavenstva, gdje se idealizira standard življenja u Jugoslaviji; kod svih tih kategorija se uočava stanovito zanemarivanje realnosti i vraćanje na idealizirane predodžbe o prošlosti.