Josip Broz Tito je bio najbolji predsednik!

Najmlađi posetilac Kuće cveća doživotnom predsedniku odneo cvet, a nekoliko stotina poštovalaca Maršalovog lika odalo mu je počast na dan njegovog rođenja
BEOGRAD – Trogodišnji Vasil, s cvetom u ruci i pionirskom kapom na glavi, juče je bio jedan od najmlađih posetilaca Kuće cveća povodom 25. maja, koji se nekada, uz svečano predavanje štafete, širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

Mali Vasil nema dileme u vezi sa tim ko je bio Josip Broz.
– Tito je bio najbolji predsednik. Nosim cvet Titu – kaže on.

Delegacija iz Konga

U Beograd su, takođe, juče došli i poštovaoci lika i dela doživotnog predsednika SFRJ iz svih regiona, ali i sveta, poput delegacije iz Konga. Neki su čak i suzu pustili salutirajući nad Titovim grobom. Cveće je položio i Maršalov unuk Joška Broz, a među najstarijim posetiocima bio je Makedonac Antonije Nedelkovski (86), koji se svojevremeno našao u prvim borbenim redovima na Sremskom frontu, i to kao vođa minobacačkog odreda.
– Danas nam nedostaje državnik kao što je bio Tito. Mi smo još 1945. bili u Evropi, a pogledajte gde smo sada. Granice su svuda, a nekada smo tako lako putovali – kaže Nedelkovski. I delegacija antifašista iz Sarajeva žali za nekadašnjim vremenom. Kažu da nikad nije bilo veće slobode nego tada.

Zahtevne radne akcije

Legendarnog Miodraga Miloševića Ruleta iz Umčara SFRJ asocira na radne akcije.
– Učestvovao sam na 104 akcije od 1963. do 1990. Danas ne postoji niko ko je učestvovao na više akcija. Posebno pamtim zahtevnu akciju iz 1978, kad se gradila pruga Šamac-Sarajevo. No, bili smo mladi, pa nam to nije tako teško palo. Kukam za tim vremenom – kaže Rule.

Plavokosi Izdajica
DOŠAO SAM DA SNIMIM MJUZIKL

Pažnju posetilaca Kuće cveća posebno je privukao čudno odeven čovek, koji je, s nekoliko kamera u pratnji, na toj lokaciji snimao scenu za svoj minimalistički mjuzikl „Brojanje u jesen“.
– Ovde snimamo drugi korak mjuzikla. Taj deo se zove „Svuda ljudi, svuda zastave“. Reč je o sagledavanju toga u čemu smo, odakle izlazimo i kuda idemo – kazao je čovek koji se predstavio kao Plavokosi Izdajica.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *