Bjela: Od Titove smrti nijedan političar nije shvatio moć kinematografije

Bjelogrliću je jako žao što “senke nad Balkanom” neće više ići na RTS-u

Glumac, producent, scenarista i reditelj Dragan Bjelogrlić izjavio je u intervjuu za jednu televiziju da mu je žao što se druga sezona serije “Senke nad Balkanom” neće emitovati na Radio-televiziji Srbije

Bjelogrlić objašnjava da su dve stvari bile ključne da uradi seriju “Senke nad Balkanom”.
– Radeći na filmu i seriju “Montevideo, Bog te video”, otkrio sam taj svet 30-ih godina, shvatio koliko je to intenzivan i bitan period. Možda period kad je uspostavljeno sve što mi danas živimo, period kad su uspostavljeni temelji modernog sveta. A na Balkanu je jedna mlada država puna političkih uticaja i iskušenja – kaže on.

S druge strane, Bjelogrlić kaže da je istraživajući taj period našao da je između Soluna i Beograda bila najveća raskrsnica puteva droge, a da je Interpol nazvao “Balkan Kolumbijom”.
– Zadatak pop kulture je da zainteresuje ljude za određene istorijske događaje i ličnosti kroz svoju fikciju – objašnjava Bjelogrlić i dodaje da je za seriju “Senke nad Balkanom” bila potrebna i doza hrabrosti.
Bjelogrlić ističe da je u Srbiji je uvek bilo teško snimiti film i seriju, posebno ako se radi o ambicioznijem projektu.

– Te sitne razlike, koje su političarima poslužile da rasture Jugoslaviju, su umetnicima uvek bile inspiracija za stvaralaštvo – kaže on i dodaje:

Bjelogrlić kaže da od smrti Josipa Broza Tita niko nije shvatao koliko je kinematografija važna.
– On je bio jedan od retkih vladara koji je vrlo dobro znao moć kinematografije, moć filma i televizijskih serija. Sa njegovim odlaskom ovi novi političari nisu to razumeli na najbolji način – kaže Bjelogrlić, ali dodaje da je sadašnja Vlada posvećena filmu.

– Mi imamo tradiciju dobrog filma. Moram da budem pošten do kraja, poslednje tri-četiri godine i politika Ministarstva kulture i Vlade Srbije je vro afirmativna prema filmu. Imamo najveći budžet za film u novijoj istoriji – rekao je Bjela.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *