Ovih 13 turističkih plakata iz Jugoslavije pokazuju da nismo uvijek bili ovako dosadni

Donosimo vam nekoliko najboljih turističkih plakata iz bivše države

Turizam je najbitnija stvar u Hrvatskoj, i to je mantra koju slušamo svake godine. Turistička ponuda Hrvatske najviše se fokusira na Jadran, no i kontinent također ima mnoštvo lokacija koji se mogu smatrati (skoro) jednako važnima. U posljednjih par godina pokazalo se kako glazbeni i zabavni festivali postaju dominantnom turističkom ponudom kontinentalne Hrvatske.

Cijela priča oko turizma provlači se još od Jugoslavije. Konkretno, u Hrvatskoj je 1929. godine boravilo 52 posto inozemnih turista, a u idućih nekoliko godina zabilježen je sve veći dolazak turista na područja čitave regije. Kulturna i prirodna bogatstva dovela su do procvata turizma.

Patrick Hyder Patterson sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, u svojoj knjizi ‘Jugoslavija kakva je nekad bila’ naveo je kako je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina u Jugoslaviji došlo do procvata turizma bez kojeg bi Jugoslavija bila drugačije mjesto.

RADILI SU IH UGLEDNI UMJETNICI
O povijesti turizma u Jugoslaviji može se pročitati u knjizi ‘Sunčana strana Jugoslavije’ koja daje dobar pregled kako su strane države gledale na našu turističku ponudu od kraja 19. stoljeća pa sve do šezdesetih. Doduše, zanimljiva sfera turizma su definitivno oglasi i plakati iz Jugoslavije koji kroz razne stilove pokazuju ključna turistička mjesta bivše države.

Naš autor Andrija Mohorovčić napisao je knjigu ‘Turistički plakat u Hrvatskoj 1925. – 1988.’ u kojoj se bavio ne samo domaćim plakatima, nego i radovima iz Jugoslavije. Dovoljno je spomenuti činjenicu kako su među autorima plakata bili ugledni umjetnici poput Ede Murtića, Andrije Maurovića, Milana Vulpe, i Borisa Ljubičića. Kako bi dočarali umjetničku komponentu plakata i dojmljivu turističku ponudu, odlučili smo izdvojiti nekoliko najboljih turističkih plakata u Jugoslaviji.

1. ILUSTRACIJA ANDRIJE MAUROVIĆA ZA JUGOSLAVENSKI TURISTIČKI PLAKAT IZ 1952.

2. TURISTIČKI PLAKAT ZA SPLIT IZ 1925. GODINE

3. PLAKAT JAT-A KOJI JE PREVOZIO TURISTE U JUGOSLAVIJU IZ 1951.

4. RAB IZ 1950. GODINE

5. EDO MURTIĆ,1953. GODINA

6. PLAKAT ZA HOTEL KOVAČIĆ NA HVARU IZ 1936. GODINE

7. TURISTIČKI PLAKAT ZA SLOVENIJU IZ 1947.

8. CRIKVENICA, 1938.

9.HOTEL KRIM NA BLEDU IZ 30-IH

10. BOKA KOTORSKA, 1930.

11. POSTER ZA RALLY NA JADRANU IZ 1952.

12. DUBROVNIK NA TURISTIČKOJ KARTI 1970.

13. PLAKAT IZ 1950. GODINE

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *