“BUNKER” SA 32 SOBE OPTOČEN U ZLATO Zavirite u Titovu vilu na Menhetnu koju prodajemo za 50 MILIONA DOLARA (FOTO)

Prozori otporni na metke, pogled na Central park, 32 sobe, osam kupatila, kamini, liftovi… Tako izgleda “dvorac” Josipa Broza Tita na Menhetnu, koja se ovih dana prodaje za čak 50 miliona dolara.

Ova vila od 20.000 kvadratnih metara nalazi se Petoj aveniji 854, a datira još iz 1905. godine. Jedna od zanimljivosti jeste da ga je dizajnirala ista firma koja je svojevremeno radila na Grand Central Terminalu.

Objekat je isprva bio izgrađen za berzanskog brokera a kasnije guvernera Rod Ajlanda, a kasnije prelazi u vlasništvo unuke Korneliusa Vanderbilta poznatog po poslovima sa američkom železnicama, koja je objektu dodala veliki broj ekstravagantnih detalja, poput freski na plafonu, pozlatu, rezbarije u belom mermeru…

Međutim, ono što je mnogo zanimljivije je istorija i ono što se u ovom objektu svojevremeno dešavalo nakon tog perioda. Ovu raritetnu vilu kupila je nakon Drugog svetskog rata Federativna narodna republika jugoslavija (FNRJ) 1947. godine po ceni od 300.000 dolara.

Ovoj smešnoj sumi “kumovao” je krah posleratnog tržišta nekretnina, tako da Jugoslavija dobija velelepnu nekretninu u “cetru sveta” praktično za džabe.

Nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je taj koji je objekat najviše koristio, u kome se skrivao nakon atentata, ali i u kome je gostio najveće svetske državnike.

Kako pišu inostrani mediji, Tito je 1961. godine upravo na ovom mestu bio domaćin liderima Egipta, Gane, Indije i Indonezije kako bi razradili planove za stvaranje Pokreta nesvrstanih.

Takođe, ovo je bio i njegov “bunker”, jer se upravo u ovu vilu sklonio nakon pokušaja atentata na njega u hotelu “Valdorf Astorija” 1963. godine. Da je reč o izuzetno sigurnom objektu govori i podatak da su prozori bili neprobojni na metke, kao i da je poslednji sprat nalik na takozvani “Faradejev kavez”, tako da je prisluškivanje praktično bilo nemoguće (zbog blokade eletromagnetnih polja).

Međutim, upravo na ovom mestu desilo se i to da je 1975. godine ispod podrumskog stepeništa podmetnuta bomba, koja je ekspolodirala, i oštetila prvi sprat i razbila prozore.

Danas, ovaj velelepni i vredni objekat ima više vlasnika – pet država, naslednica SFRJ: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju. Srbija je vlasnik najvećeg dela, i koristi je za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo nije prvi pokušaj da se posleratna Titova vila prodaje. Već ih je bilo, ali je svaki bio bezuspešan, s obzirom na to da pet zemalja naslednica nisu mogle da se dogovore. Tako je i prošle godine, pišu američki mediji, bila propuštena šansa da objekat bude prodat za istovetan iznos – 50 miliona dolara.

Inače, kako navodi “Njujork post”, Bosna, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija imaju u svom posedu čak 50 nekretnina širom sveta koje su u procesu prodaje ali da je samo nekoliko, uključujući i ovu na njujorškoj Petoj aveniji, trenutno na tržištu.

Prošle godine, države naslednice prodale su penthaus takođe u Njujorku, samo na Park aveniji, za 12,1 milion dolara.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *