BIJELO DUGME SU NAPRAVILI HISTERIJU U JUGOSLAVIJI, ALI NJEMU NIKAD NISU SVIRALI: Tito je ušao, napravio je samo jedan pokret, pa su nas za 6 sekundi SVUKLI SA BINE…

Goran Bregović, lider legendarnog “Bijelog dugmeta”, “Orkestra za svadbe i sahrane”, objašnjava zašto se ranije nije išlo u Crnu Goru, pa je za većinu, kao deo Jugoslavije, ostala tajna, kao i zašto je samo pet sekundi svirao Josipu Brozu Titu.

“Crnogorci su visoki i lepi i ko bi blesav sada išao u takvu konkurenciju. Onda kad smo jednom to otkrili, mogu da kažem vrlo smo se lako zaljubili u Crnu Goru. Ja sam svoju prvu kuću, u Perastu, kupio tako što je moj drug kaparisao kuću, radio je nešto za televiziju, dopala mu se, i onda me zvao da ja kupim kuću ili će mu propast pare. Tako sam iz Sarajeva svoju prvu kuću kupio, a da je nisam ni vidio”, kazao je on u emisiji Živa istina.
pozdravila sa OLE Goran!

Bregović kaže da rat u BiH nije osećao kao svoj.

“Ja sam se rodio u jednoj državi koja je gajila zajednički jezik. Sa tom državom je nestao jezik na kojem sam pisao. Ja više ne pišem na našem jeziku. Ja sada kad pišem, pišem horske komade na izmišljenom jeziku, pišem na romskom, videćete na koncertu. Verujte, iz tog rata sam izašao sa jednakom štetom kao i ovi što su bili direktne žrtve. Ja verovatno umesto da idem kod psihijatra, pišem ovakve stvari”, kaže Bregović.

Za sebe kaže da je lokalni kompozitor. A, šta to, zapravo, podrazumeva?

“Oko mene mora biti neki roštilj, smrad…nešto mora da bude… I dan danas je u mom ateljeu u Beogradu deset ljudi na ručku. Ja sam iz rokenrola, ja to ne mogu sam. Navikao sam da se muzika deli, da se iz nekog haosa rodi neki mali red”, navodi on
Sa Titom se prvi put sreo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na dočeku Nove godine i to je “druženje” trajalo svega pet-šest sekundi.

“Mi smo bili na pozornici kad je Tito ušao. Program je bio balet, opera i ‘Bijelo dugme’. To je bio program. Tito je ušao i samo je napravio jedan pokret (začepio uši) i nas su nakon pet-šest sekundi, maksimalno, svukli sa bine. To je bio moj jedini susret s Titom, tih pet sekundi”, kazao je Brega.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *