Dan Republike nekad i sad: Od 29. novembra ostao – svinjokolj

Danas bi Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija proslavila 75. rođendan. Proslavljan za svečanom trpezom, uz dva neradna dana, praznik Dan Republike 29. novembra bio je jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Dok su se borci tog dana prisećali “negdašnjih dana”, državnici polagali vence na spomen-obeležja, domaćice su taj dan provodile uz šporet spremajući bogatu trpezu, nalik novogodišnjoj. I nije bilo gotovo nikog ko nije znao za “29-ti”. Retko ko bi “iz prve” odgovorio na pitanje kog datuma se danas slavi Dan državnosti. Čast izuzecima. A još manje je onih koji bi tog dana spremili svečani ručak.

Đaci prvaci tog dana su dobijali crvene pionirske marame, a deljena su i ordenja. Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001. Kratko vreme, kao dan državnosti SRJ uveden je 27. april, kada je 1992. godine, proglašen ustav nove države, poznat kao “žabljački”. Danas se Dan državnosti praznuje na Sretenje – 15. februar, kada je 1804. godine počelo stvaranje moderne srpske države.

– Pojedini “socijalistički” praznici su ostali u pamćenju. “29. novembar” svi vezuju za svinjokolj, jer se nadovezivao na pripremu mesa za zimske praznike. To je bila njegova čar. Kada ne bude više generacije koja ga je slavila, nestaće i on, jer sam istorisjki događaj na koji se oslanjao je protivrečan, nema transgeneracijsku vrednost i nije dovoljan da bi se ovom prazniku dao veći značaj – smatra istoričar Predrag Marković.

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. Povodom 75 godina od zasedanja AVNOJ-a, u Jajcu će ove godine biti organizovan dvodnevni naučni skup na temu “Drugo zasedanje AVNOJ-a i državnost zemalja naslednica SFRJ 1943-2018”. U okviru Dana AVNOJ-a, koji će trajati do nedelje, biće održane i promocije knjiga, a centralna svečanost zakazana je za subotu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *