Putin hoće četvrtu Jugoslaviju, tvrde da bi nam bilo bolje?!

Četvrta Jugoslavija! Naime, Putinova televizija „Raša tudej“ objavila je zanimljiv komentar svog stalnog saradnika Nila Klarka, koji kao rešenje regionalnih problema u ovom delu Balkana nudi obnovu Jugoslavije.

U tekstu se navodi da “svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije devedesetih, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale”, pa se, očekivano, kritikuje to što Amerikanci smatraju Rusiju faktorom koji najviše destabiliše situaciju na Balkanu.

On smatra da sve potencijalne krize koje sada prete regiji nisu krivica ruske politike, nego su „posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”.

Pita se zašto je važan teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ako SAD podržavaju nezavisnost Kosova i pravo na samoopredeljenje tamošnjeg albanskog stanovništva. Ističe se da su „mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom” i pominje se „Galupova“ prošlogodišnja anketa, u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije, smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

– Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu – naglašava se u komentaru RT-a i dodaje:

– Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo.

RT zaključuje da sada umesto „jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu”, da to odgovara „imperijalnim težnjama SAD”. Predlaže se „postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije”, koja bi s Albanijom „potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje.

Kako navodi Joška Broz, stvaranje četvrte Jugoslavije je logičan potez.

– Stalno pričam da tako nešto mora da se uradi, makar samo zbog ekonomske saradnje. Ne moraju samo to da budu bivše jugoslovenske republike, mogu da se uključe i okolne države, jer bez saradnje nema prosperiteta na Balkanu. Samo, treba prvo sačekati kraj predsedničkih izbora u Rusiji, a onda i Svetsko prvenstvo, nakon čega zaista očekujem da ce se mnoge stvari promeniti. Ekonomska Jugoslavija je svim narodima sa ovih prostora u interesu, a sve svađe i ratovi bili su naručeni i konstrusani sa zapada. Mislim da bi četvrta Jugoslavija bila više nego uspešna na ekonomskom planu, pogotovo ako bi imala podršku Rusije i Putina – naveo je Joška

PRVA JUGOSLAVIJA

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca osnovana je 1918. sa dinastijom Karađorđević na čelu, a 1929. je preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju. Njen krah usledio je 1941.

DRUGA JUGOSLAVIJA

Federativna Narodna Republika Jugoslavija proglašena je 29. novembra 1945. godine sa Josipom Brozom Titom na čelu. Potrajala je do 1992. godine i krvavog građanskog rata.

TREĆA JUGOSLAVIJA

Savezna Republika Jugoslavija proglašena je 27. aprila 1992, sastojala se od Srbije i Crne Gore. Potrajala je do 2003, kada je preimenovana u Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, a Podgorica je proglasila nezavisnost 2006.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *