Evo ko je UBIO zemlju koju smo svi voleli i za kojom smo svi PLAKALI!

Raspad Jugoslavije bio je buran i prema svemu sudeći nije mogao da se završi mirnim putem. Predsednici jugoslovenskih republika iz tog vremena govore šta je prethodilo sukobima na prostoru bivše SFRJ.

Bliži se 29. novembar, nekada je to bio veliki praznik Dan republike SFRJ, i oni koji su živeli u Jugoslaviji sa nostalgijom ga se sećaju. Istovremeno, pitaju se ko je kriv za raspad države koju je cenio ceo svet i gde su danas pojedini akteri, koji su na neki način učestvovali u raspadu SFRJ. I danas možemo čuti da je TITOVU JUGU ubio neprijatelj sa strane i da su neki tamo odlučili da ona umre, a istina je kao i uvek, negde između!

Na trećem susretu predsednika šest republika održanog 11. aprila 1991. godine na Brdu kod Kranja, prisustvovali su predsednik Srbije Slobodan Miloševića, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, predsednik Crne Gore Momir Bulatović, predsednik Slovenije Milan Kučan i predsednik Makedonije Kiro Gligorov, osećalo se da Jugoslaviji nema spasa i da tone sve dublje. Naime i pre nego što je sastanak počeo, znalo se da je šansa za dogovor mala, pišu beogradske Večernje novosti.

Nakon ovog skupa, satala se “velika trojka” Milošević, Tuđman i Alija Izetbegovića, 12. juna u Splitu, i tu je bilo jasno, i zbog toga što nisu došli ostali predsednici, da je Jugoslaviji odbrojano. Znamo šta se dešavalo kasnije, rat koji, kao i svaki drugi, nije doneo ništa dobro, i čije se posledice na neki način osećaju i dan danas.

Gde su lideri tog vremena danas i čime se bave?

Milošević, Izetbegović , Tuđman i Gligorov su preminuli. A o početku i devetestim godinama govore Milan Kučan i Momir Bulatović.

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, kaže da su svi potezi koje je u to vreme sprovodila Slovenija bili dobri i ne oseća se odgovornim za raspad SFRJ. Nedavno su objavljeni i njegovi memoari, u kojima tvrdi da je to bio “otpor srboslaviji”.

Nakon odlaska sa svih funkcija, Kučan je ostao politiki aktivan, i odigrao je jednu od važnih ulogu u svrgavanju bivšeg premijera Janeza Janše. privatno, Kučan često odlazi na proslave partizanskih jedinica i dok je bio u formi planinario je i često se penjao na Triglav. Penzija sa dodacima mu je 3.300 evra, a kada je bio bolesta, u Švajcarskoj je operisan o trošku slovenačkog zdravstvenog fonda.

Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, u svojim memoarima je zapisao da je nosio stenograme u Hag sa svih sastanaka, kao svedok odbrane Slobodanu Miloševiću.

– Nažalost, nismo stigli da izgovorimo tu odbranu. Ali postoji materijalni dokaz da je Slovenija htela odmah i po svaku cenu da napusti Jugoslaviju. Hrvatska je bila prinuđena da sledi njen primer, dok je BiH znala da će biti krava i koleteralna šteta – napisao je Bulatović.

On takođe tvrdi da nijedan Jugoslavija nije nastala ili nestala svojom voljom.

– Ovo sve je bilo odlučeno tamo negde sa strane, o9 čemu sam dobio i neposrednu potvrdu Milana Kučana, kada sam ga pitao da li je srećan sa onim što je uradio, a njegov odgovor je bi: ‘Nemoj, Momo, nisam se ja pitao’.

Bulatović je politiku napustio 2001. godine, danas je redovan profesor na Evropskom univerzitetu u Beogradu, trenutno u stanju mirovanja. Živi od nacionalne penzije kao bivši predsednik Crne Gore.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *