Zagrli me: Priča o jednoj pjesmi, Arsen, Mika i Zdravko Colic (VIDEO)

Jedna od onih muzičkih numera koje svoj život žive na vrlo specifičan način, od rođenja noseći zvijezdu neprikosnovenog uspjeha … i trajaće taj život do nekog dana u beskonačnosti kada će biti upisan u vječnost. Pjesma „Zagrli me“ autora Arsena Dedića svoje prvo izvođenje doživjela je 1977.godine kada se pojavila na albumu „Ako pridješ bliže“ Zdravka Čolića.

Autor muzike i teksta, Dedić, svoje je djelo povjerio Čoliću, koji povjerenje nije izigrao.

Mladi Zdravko je pažljivo slušao Arsenova uputstva i prateći njegove klavirske note svojom gitarom i glasom te tako nastade jedan legendarni audio-video zapis koji je Arsen završio sa riječima: “Ako si ti zadovoljan – ja sam zadovoljan!”

Nakon toga, 1980.godine pjesma se pojavila na albumu pod nazivom „Naručene pjesme“, kompilaciji koja je inače objedinila nekoliko Arsenovih hitova koje su otpjevali drugi izvođači. Proći će mnogo godina od tada, pjesma se rado izvodila uz neznatne izmjene, dodavanja novog štiha i sl. Zapaženija verzija, pojavila se na albumu „Vještina II“ Massima Savića. Ponovo je na svjetlo dana iznio biser, čiju je vrijednost dobro znao, pa je uslijed toga, dostojanstveno predstavio svoje izvođenje Arsenove pjesme.

Ono što me jako obradovalo je jedan stariji snimak upravo pjesme „Zagrli me“. Snimak iz kojeg ne izviru samo note, već cijela jedna priča, iznijeta pred nas tako jednostavno, a pritom opet tako tajanstveno; priča u kojoj se Arsen kao autor pojavljuje i kao izvodjač pjesme. Muzika polako svoj put traži, i nalazi, u nekom ko je kao slučajno tu, naslonjen na klavir, neko ko je svojim prisustvom u pjesmu utkao, naizgled samo, cigarete dim … ali ustvari njegovim prisustvom cijela je priča dobila novu dimenziju. Radi se o Miki Antiću … I nije se samo dim cigarete upleo u riječi pjesme, ostao je tu negdje na tipkama klavira cijeli roj njegovih misli, ostao je u vazduhu do danas trag Mikinog dodira u svakoj odsviranoj noti …

… Ukrao bih sreću za nas, kupio bih, nemam čime, jedino si moje blago, zagrli me, zagrli me.

Ne trebaju tebi draga ove pjesme, ove rime, najviše je što se može zagrli me, zagrli me …

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *