Kako je Tito ponizio kraljicu Elizabetu (FOTO I VIDEO)

U Londonu, u njihovoj arhivi protokola, čuvaju podatak da je Titu, kada je uzvratio posetu Engleskoj, skrenuta pažnja na ponašanje.

Kraljevski dvor na Dedinju, rezidencija Aleksandra i Katarine Karađorđević još uijvek krije mnoge tajne koje tek treba da se odgonetnu. Jedna od njih, nalazi se u podrumu ovog velelepnog prestoničkog zdanja. Reč je o privatnoj bioskopskoj sali, prvoj takve vrste na Balkanu, a možda i šire iako je to teško utvrditi.

Bioskop je građen za kralja Aleksandra Karađorđevića i njegovu porodicu 20-ih godina 20. veka kada i dvorac, a ne naknadno kao što je bio slučaj na drugim mjestima – priča Andrija Šošić, vodič na Kraljevskom dvoru koji je sada otvoren za javnost.

On dodaje da su filmovi tada bili crno-beli pa je u prvo vreme, iza posebnog paravana bio smešten i klavir koji je obezbeđivao muzičku pratnju za vreme gledanja filmova. Na ovom mjestu se o svemu vodilo računa.

Na primer, kraljevska bioskopska sala je upadljivo zelene boje. Andrija objašnjava da to nije slučano!

– Film je smatran nečim čarobnim. Kažu da su i svetla bila zelena, a ne samo zidovi. Smatralo se da taj kontrast zelena – crno-bele slike, donosi još veću impresiju dok se gleda film. Tako se sticao utisak da je zaista u pitanju nešto čarobno – ističe Andrija.

Koliko je mladi kraljevski par uživao u ovom luksuzu nije poznato. Kralj Aleksandar je ubijen u Marseju 1934. godine, a nakon 1941. čitava njegov porodica Karađirđević je napustila Srbiju.

Nakon 2. svetskog rata, dvor je došao u državni posjed.

Ostalo je zabilježeno da Josip Broz nije voleo da koristi ovo mesto i da je retko dolazio. Ipak, voleo je da gleda filmove!

Danas se čuvaju filmovi Džona Vejna koje je maršal SFRJ naročito volio. Ali, ovde postoji mali apsurd – za razliku od svih koji su filmove u ovoj, kraljevskoj sali gledali sedeći u foteljama ispred platna, Tito je imao fotelju uzdignutu i odaljenu od svih!

Gosti su uvijek sjedeli dole, a maršal gore!

Priča kaže da je Tito voleo da pozove predsednike republika i da njih smjesti da gledaju film dok bi ih on posmatrao sa visine i gledao ko s kim priča, a ko ne komunicira. Tako je izvlačio zaključke ko je u dobrim odnosima, a ko se ne podnosi – priča Andrija.

Anegdota kaže da je ovakav tretman doživjela i kraljica Elizabeta prilikom svoje posjete Beogradu – ona je sama sjedela dole, a Tito je sjedeo gore.
– Verovatno je reč o psihološkom aspektu. Tito je hteo da pokaže da je iznad svih. Danas nismo sigurni da li je ova priča tačna, ali u Londonu, u njihovoj arhivi protokola, čuvaju podatak da je Titu, kada je uzvratio posetu Engleskoj, skrenuta pažnja na ponašanje – ističe Andrija.

Nakon povratka porodice Karađorđević u Srbiju, Kraljevski dvor je postao dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove supruge Katarine. Bioskopska sala je još uvek u funkciji i danas je opremljena najsavremenijom filmskom opremom.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *