Za njima su svi plakali: Jugoslovenski sportisti koji su nas iznenada napustili

Ispisali su istoriju u sportu, ali mogli su i još mnogo više, da su ostali u životu… Petar Radaković, Radivoj Korać, Trajko Rajković, Vladimir Durković, Dragan Mance, Dražen Petrović, Haris Brkić, Jovan Gojković, Goran Gogić, prerano su napustili veliku scenu. Ipak, pomenuti tragično nastradali asovi zauvijek će živjeti u našim srcima!

Petar Radaković –  Hrvatski fudbaler, koji je 19. puta nosio dres Jugoslavije i bio član državne selekcije na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. Preminuo je veoma mlad, usljed posljedica srčanog udara. Imao je samo 29. godina. Navijači Rijeke, Armada, u maju 2012. godine napravili su mural na stadionu “Kantrida” u njegovu čast.

Radivoj Korać – Popularan pod nadimkom Žućko, postao je jedan od najboljih, ako ne i najbolji jugoslovenski igrač tokom 1960-tih godina. Bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosjekom poena po utakmici od čak 32,7. Korać je bio poznat po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja, sa dve ruke odozdo, držeći loptu prije šuta neposredno iznad terena.

Korać je 2.6.1969. u 30. godini, poginuo u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, poslije utakmice koju su igrale reprezentacija Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine.

Trajko Rajković – bio je jugoslovenski košarkaš. Igrao na poziciji centra, a bio je poznat po karakterističnom horogu i izuzetnim osjećajem za skok. Sa reprezentacijom je osvojio dvije srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1965, 1969.) i bronzanu 1963, srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968., srebrnu medalju na Svjetskim prvenstvima 1963. 1967. i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1970. Preminuo je nekoliko dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Ljubljani zbog srčane mane.

Vladimir Durković – Fudbaler Crvene zvezde, Menhengladbaha, Sent-Etjena i Siona, reprezentativac Jugoslavije tragično je nastradao 1972. godine u Švajcarskoj. Njega je u Sionu greškom iz pištolja ubio policajac. Tada je imao 34. godine.

Dragan Mance  – Preminuo je 3. septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći dok je žurio na trening. Danas mnogi Grobari misle da je on legenda srpskog fudbala zato što je bio najbolji strelac i igrač u istoriji Partizana. U njegovu čast ulica u Beogradu,  nedaleko od stadiona JNA, nosi njegovo ime i prezime.

Dražen Petrović – Bio je slavni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Smatra se važnim djelom prethodnice koja je dovela do velikog uticaja evropskih košarkaša u NBA. Dražen je poginuo kao suvozač u saobraćajnoj nesreći na Autoputu 9 kod Denkendorfa, blizu Ingolštata, u Njemačkoj, 7. juna 1993. godine, četiri i po mjeseca prije 29. rođendana.

Haris Brkić – Sjajni košarkaš Partizana Haris Brkić ubijen je 12. decembra 2000. godine. U asa crno-belih pucao i dalje nepoznati napadač na parkingu ispred beogradske dvorane “Pionir”. Brkić je ustreljen sa dva hica iz malokalibarskog pištolja u glavu. U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi čije je boje branio, Bosna, Partizan i Budućnost svakog leta organizuju Memorijalni turnir.

Jovan Gojković – Prilikom povratka u Beograd 22. decembra 2001. godine u subotu rano jutro iz pravca Stare Pazove, Jovan Gojković, usljed zaleđenog kolovoza, izgubio je kontrolu nad svojim automobilom i zakucao se u stub pokraj puta kod “Geneksa”. Uvijek nasmejanom Cunetu bilo je tek 26 godina.

Goran Gogić – Preminuo je u Kini 3. jula 2015. godine, nakon što je izgubio svijest posle treninga. Bivši fudbaler Crvene zvezde tada je igrao za kineski Đingdao. Goran Gogić sahranjen je dvije nedelje kasnije (zbog nedostatka dovoljno velikog kovčega i problema sa dokumentima) uz zvuke navijačke pjesme “Dobro znaj da uvek tu sam ja” na starom groblju u Kuli.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *