Evo kako je Jovanka „smuvala“ Tita…

U 88. godini preminula Jovanka Broz, supruga jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Pričala je da su se njih dvoje upoznali sasvim slučajno, a i posle Titove smrti bila je predmet interesovanja medija iz regiona.

Jovanka Broz je krajem jula 2013. dala svoj poslednji intervju, a povod je bio feljton o njenom životu koji je priredio Žarko Jokanović.

U intimnoj ispovesti govorila je o svom poreklu, ratu, životu, danima blistave slave, a prisetila se kako se upoznala sa svojim budućim suprugom.

Jovanka, kojoj je devojačko prezime bilo Budisavljević, prvi put je videla Tita u Bihaću 1942. godine kada se održavalo Prvo zasedanje AVNOJ-a.

 

– Ja sam bila u jednoj grupi omladinaca, ako treba da se nešto uradi, da se nađem pri ruci. I mi smo tako bili u jednoj zgradi, a Tito je sa pratnjom prolazio pored te zgrade.

I ja sam Tita tada prvi put videla. Kroz prozor. I nikada neću zaboraviti taj prizor i taj osećaj.

A, upoznala sam se sa njim tek kasnije, kada sam bila komesar bolnice Prvog korpusa. Bilo je to u Šipovljanima, pored same pećine u Drvaru – govorila je Jovanka.

– Određena sam da idem na službu u Beograd, da vodim Beli dvor. Da budem upravnica dvora, kuće u kojoj je Tito živeo. Onda je tu odjednom Tito ušao i rekao je: „Ja ne želim živeti u dvorovima, ja ću živeti u Užičkoj 15”.

 

Otvorio je jednu kasu i dao mi da preuzmem arhivu partijsku, silnu neku dokumentaciju i rekao da je to velika odgovornost. I uz to, Tito je rekao da bi ja trebalo da mu sredim domaćinstvo tu, u Užičkoj 15. I tako je to počelo – dodala je.

A jednog dana gotovo nitkuda, dok je sređivala njegovu dokumentaciju, on ju je zaprosio.

– Vremenom se desilo to približavanje između mene i Tita. Prvo neko, da tako kažem, veće približavanje desilo se 1947. godine kada je operisan od bruha, pa je tu posle došlo do značajnih komplikacija i situacija je bila baš ozbiljna. Ja sam tu bila uz njega, i nastojala da mu što više olakšam te bolesničke dane, koliko god sam umela i znala – iskrena je bila Jovanka.

Na tom malom prostoru pokraj njenog radnog stola, on joj je rekao kako oseća da bi sa njom mogao da spokojan i srećan život. Bila je začuđena celom situacijom.

– Ja to nisam uopšte očekivala, niti sam se tome nadala, nisam čak ni naslutila da tako nešto može da se desi, ali eto, desilo se i mi smo se posle toga venčali.

Samo, dugo je to trajalo, dok ja nisam pristala, jer je meni tada, iskrena da budem, smetala razlika u godinama između nas, kao i njegovi nesređeni porodični odnosi.

Dugo je to trajalo dok ja nisam pristala. Posle nekog vremena, zbližili smo se i zavoleli, otpočela je naša veza i naš brak. I moram da kažem da i pored toga što je tu postojala tolika razlika u godinama, tu razliku nisam osećala, jer je Tito bio pun energije – prisetila se.

Josip Broz Tito i Jovanka su se venčali u aprilu 1952. godine u Iloku, u jednoj lovačkoj kući.

Nažalost, posle njegove smrti 1980. godine, Jovanka je bila prognana od strane vlasti, država je njenu imovinu nacionalizovana, a nalazila se u kućnom pritvoru. Preminula je u Beogradu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *